Maandelijks archief: april 2019

5 dingen die u moet doen als u uw bedrijf wilt verkopen

Het is tijd om uw bedrijf te verkopen. Het was een goede een leuke ervaring, maar je bent klaar om de fakkel te passeren en te genieten van de vruchten van je werk. Begin met het zoeken van strategische kopers in uw branche en enkele financiële kopers en verkoop uw bedrijf aan hen, nietwaar? Niet zo snel! Als u de waarde die u krijgt voor uw bedrijf wilt maximaliseren, MOET u de volgende vijf dingen doen die ik altijd aan ondernemers aanbeveel.

1) Krijg uw financiële overzichten in orde!

Er is geen betere waardemoordenaar dan slordige financiële verklaringen. Als uw uitspraken slordig zijn, wat kan er dan nog slordiger zijn in uw bedrijf? Hoe kan een koper de cijfers vertrouwen als er elk jaar verschillende categorieën en een groot “diversen” items verschijnen? Los dit NU op … niet tijdens due diligence, want het is gewoon een excuus voor de koper om zijn prijs te blijven verlagen. Zorg ervoor dat minimaal de afgelopen drie jaar consistent, nauwkeurig en gemakkelijk te begrijpen is. Daarom bedrijf verkopen met Vuzo . Als u een accountantskantoor moet inhuren om loose-end bankrecorts uit te voeren van boekingen en die ongrijpbare kasstroomoverzichten, doe dat dan NU. Het geld dat via een hogere waardering naar u terugkeert, zal de kosten van het maken van de uitspraken doen vervallen!

2) Maak jezelf minder belangrijk.

Tot nu toe was JIJ de business. U was trots op uw leiderschapsrol en hoe iedereen in het bedrijf u en uw aanwijzingen volgde. Wijzig dit NU voordat het de waarde van uw bedrijf verlaagt. Wie wil een bedrijf kopen dat waarvan voor de verkoper op weg is naar Barbados? Veranderingen kunnen binnen een paar maanden worden aangebracht. Verander uw organigram en documenteer het. Geef meer verantwoordelijkheid aan je vertrouwde generaals. Als dat nodig is, huur dan je vervanger in en leer ze meteen wat je verantwoordelijkheden zijn. Als het tijd is om te verkopen, kijk dan hoe comfortabel de koper is in je nieuwe leider. Dit kan u uiteindelijk een paar jaar in “lock-up” besparen.

3) Documenteer een goede groeistrategie.

Tot dusverre is het goed gelukt voor je groei. Je hebt alles in je hoofd gepland en feilloos uitgevoerd. Je visie kan niet duidelijker voor je zijn. Nieuws alert! Je hoofd komt niet met de deal! Begin NU met downloaden. Ontwikkel een gedetailleerd schriftelijk bedrijfsplan voor de komende vijf tot zeven jaar en uw portemonnee dankt u. Geef de koper een gedetailleerde handleiding voor hoe het gaat om de verkoop te verdrievoudigen en de winst te verviervoudigen door gewoon door te gaan met wat u altijd al hebt gedaan. Laat ze zich niet afvragen of ze kunnen uitvoeren zoals jij. Laat hen zien dat alleen door uw plan te volgen, zij in goede handen zijn. Het geschreven bedrijfsplan met gedetailleerde financiële projecties is een MUST.

4) Diversifieer uw klantenbestand.

Het was geweldig. U bent goede vrienden met uw drie grootste accounts en zij bieden u 75% van uw bedrijf. Hoe goed kan het worden? Minder verkoopwerk, een betere benutting van de tijd van uw personeel en wat kan er met deze klanten gebeuren? Heck een was zelfs in je bruiloft. Verander dat zo snel als je kunt! Er is niets enger voor een koper dan een beroep op een paar belangrijke klanten. Wat gebeurt er als je weggaat? Wat gebeurt er als een fout wordt gemaakt met een van hen? Je kunt beter die klanten in de coulissen halen. Die met iets minder marge. Die accounts iets verder weg. Geef een extra korting om die accounts te krijgen die op het hek staan. Laat vervolgens uw gevarieerde klantenbestand zien aan uw nieuwe koper en zie ze glimlachen.

5) Verbeter uw systemen en procedures.

Geen probleem. Het crediteurenprogramma heeft niet maandenlang gecommuniceerd met uw boekhoudsysteem. U gebruikt nog steeds carbon exemplaren. U factureert sommige klanten per e-mail, anderen per fax en zelfs sommige via de post. Dat is ok, het is net iets meer tijd voor uw personeel en uw marges kunnen het aan. Welnu, uw marges kunnen het misschien aan, maar uw kopers niet. Het enige wat ze zullen zien, is de ene vlek na de andere. Als ze het bedrijf nog steeds willen kopen, zullen ze de prijs drastisch verlagen. En erger nog, je hebt de intentieverklaring al ondertekend, dus je wordt gegijzeld door hun prijsverlagingen! Ga die systemen repareren VOORDAT je uitgaat om te verkopen en de waarde krijgt die je wilt.

 

 

5000 euro lenen